coronavirus

Dr. Asseem Malhotra mengt zich in de discussie over het coronavirus en de levensstijl van de Westerse landen

GezondheidGezondheid

Coronavirus en een gezonde leefstijl

Dr. Aseem Malhotra, de vooraanstaande Londense cardioloog en oprichter van de drukgroep Action on Sugar, zei dat hoewel lichaamsbeweging goed is voor de gezondheid, het niets doet om het gewicht te verminderen en dat de echte volksgezondheidscrisis verband houdt met ultraverwerkt fastfood.

Dr. Malhotra, auteur van het Pioppi-dieet, dat pleit voor een mediterraan regime voor gezondheid en fitness, zei dat duizenden levens onnodig verloren zijn gegaan door de pandemie van het coronavirus omdat zoveel Britten overgewicht hebben.

Aangezien de regering oproept om meer mensen te laten lopen, fietsen en uit het openbaar vervoer te blijven, zei dr. Malhotra dat simpelweg meer bewegen niet de oplossing is. Hij is van mening dat de premier slechte voeding bovenaan de agenda moet plaatsen en radicale – en soms impopulaire – veranderingen moet aanbrengen om het probleem aan te pakken.

Junk food tax zal de nieuwe 'war on fat' van de premier helpen

Hij zei: “Het grote probleem dat al heel lang wordt genegeerd, is overtollig lichaamsvet en dit houdt verband met junkfood. Ik ben erg blij om te horen dat Boris Johnson dit probleem onder ogen ziet door een volksgezondheidszorg te leiden Onderzoek heeft uitgewezen dat obesitas een belangrijke factor kan zijn bij het bepalen van de ernst van Covid-19-gevallen.

“Slechte voeding is wereldwijd verantwoordelijk voor 11 miljoen sterfgevallen, wat meer is dan het aantal dat verband houdt met lichamelijke inactiviteit, roken en alcohol gecombineerd. En als we dit probleem niet hadden gehad, zouden duizenden mensen niet onnodig zijn omgekomen door het virus.

All-you-can-eat buffet

Boris Johnson streeft naat een ‘veel meer interventionistische’ drive om obesitas aan te pakken 

“Als we dit probleem gaan bestrijden en de gezondheidszorg willen beschermen tegen een nieuwe virale pandemie, dan moet de focus niet alleen gaan over lichaamsbeweging. “We moeten de consumptie van junkfood echt terugdringen met regelgevende maatregelen.

“Ja, obesitas is een probleem in het Verenigd Koninkrijk – een op de vier mensen is zwaarlijvig, 60 procent van de volwassenen heeft overgewicht of obesitas – maar wat er aan de hand is, is dat veel mensen met een normale BMI of die worden beschouwd als een ‘ gezond gewicht heeft een teveel aan lichaamsvet. Naar schatting heeft 80 procent van de Britse volwassenen een teveel aan lichaamsvet – zelfs veel mensen met een normale BMI – en mensen met aandoeningen die verband houden met een teveel aan lichaamsvet hebben meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, hoog bloeddruk, hartaandoeningen en zelfs ziekten zoals kanker en dementie.

In Nederland neemt het aantal mensen met obesitas verder toe. Ondanks de zorgen over het verband tussen corona en overgewicht is dit een probleem dat niet snel opgelost kan worden. In tegendeel, door de langdurige ‘intelligente lockdown’ is het aantal mensen met overgewicht juist verder toegenomen. Er wordt wel over Coronakilo’s gesproken en veel mensen voelen dat de broeken inderdaad wel iets strakker zitten na enkele maanden beperkte bewegingsmogelijkheden.

Voel je ook dat je wat bent dan gewenst? En wil je dat graag veranderen? Ga dan actief aan de slag met de adviezen van de Britse cardioloog Asseem Malhotra. 

Bestel zijn boek vandaag nog en begin nog deze week aan je nieuwe, gezonde levensstijl.